Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ηλεκτρονικο τσιγαρο
(F.A.Q. - Frequently Asked Questions)

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο?

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα νέο επαναστατικό προϊόν που ήρθε να αντικαταστήσει το τσιγάρο. Ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ΄ατμίζει΄, όπως λέγεται, αλλά δεν καπνίζει. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πρωτοποριακή συσκευή που στην χρήση της έχει παρόμοια αίσθηση με το τσιγάρο, παρόμοια γεύση αλλά αντί για καπνό (κάυση καπνού) παράγει ατμό (ατμοποιώντας υγρό), παρέχοντας στους χρήστες του μια απολαυστική εμπειρία καπνίσματος, χωρίς όμως την πίσσα και τις χιλιάδες άλλες βλαβερές τοξικές ουσίες που περιέχονται στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία πολύ απλή ηλεκτρονική συσκευή. Αποτελείται από μία μπαταρία και έναν ατμοποιητή. Η μπαταρία δίνει ρεύμα στον ατμοποιητή με το πάτημα ενός κουμπιού, και τότε η αντίσταση που βρίσκεται μέσα στον ατμοποιητή ζεσταίνεται με αποτέλεσμα να ατμοποιείται το υγρό που έχει τοποθετηθεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγοντας ατμό και όχι καπνό.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

• προσομοιώνει την αίσθηση του καπνίσματος και επίσης μπορεί να παρέχει νικοτίνη.
• μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, και σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
• δεν περιέχει πίσσα, καρκινογόνες ουσίες και δεν παράγει καύση όπως το κοινό τσιγάρο.
• χαμηλό κόστος
• δεν υπάρχει παθητικό ΄άτμισμα΄

Πόσο διαρκεί η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Στην αγορά διατίθεται τεράστια ποικιλία μπαταριών ηλεκτρονικών τσιγάρων. Το μέγεθος τους διαφέρει ανάλογα με τη χωρητικότητα τους. Υπάρχουν μπαταρίες χωρητικότητας από 340mAh έως και 2200mAh. Επίσης υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες μπαταρίες οι οποίες τοποθετούνται σε mod και συνήθως είναι μεγαλύτερες σε χωρητικότητα αλλά και πιο ισχυρές σε ισχύ. Ένας μέσος καπνιστής ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα περίπου χρειάζεται 1200mAh-1500mAh μπαταρίας αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από τον τρόπο που χρησιμοποιεί ο καθένας το ηλεκτρονικό του τσιγάρο.

Πόσες φορές μπορεί να επαναφορτιστεί η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Οι μπαταρίες κατά μέσο όρο μπορούν να επαναφορτιστούν 250-300 φορές. Είναι λογικό οι μπαταρίες να χάνουν με το χρόνο την αρχική τους απόδοση. Στους 250 κύκλους φόρτισης οι μπαταρίες μπορεί να έχουν το 50%-60% της αρχικής τους απόδοσης. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι, όπως όλες οι μπαταρίες, θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος και σε θερμοκρασίες 5>C>25.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των αναλώσιμων αντιστάσεων του ατμοποιητή;

Η διάρκεια ζωής μιας αντίστασης έχει μεγάλο εύρος. Η διάρκεια επηρεάζεται από τη σύσταση του υγρού που χρησιμοποιείται, και τον τρόπο ατμίσματος του κάθε χρήστη. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια ζωής μιας αντίστασης ατμοποιητή μπορεί να είναι από 5 ημέρες έως και 20 ημέρες.

Πως θα ξέρω πότε θα πρέπει να αντικαταστήσω την αναλώσιμη αντίσταση του ατμοποιητή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Γενικά, όταν ο παραγόμενος ατμός αρχίζει να ελαττώνεται, και η γεύση να αλλοιώνεται σημαίνει πως η αντίσταση του ατμοποιητή πρέπει να αντικατασταθεί.

Τι είναι η νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως σε καπνό, και σε χαμηλότερες ποσότητες σε ντομάτες, πατάτες, πράσινες πιπεριές, μελιτζάνες και τσάι. Είναι επίσης ένα ισχυρό δηλητήριο οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή στις μεγάλες συγκεντρώσεις νικοτίνης.

Η νικοτίνη να προκαλέσει καρκίνο;

Όχι. Είναι ευρέως γνωστό από την ιατρική κοινότητα ότι η νικοτίνη δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση του καρκίνου.

Πως η πρόσληψη νικοτίνης από το παραδοσιακό τσιγάρο συγκρίνεται με αυτήν του ηλεκτρονικού τσιγάρου?
Πόσο νικοτίνη πρέπει να έχει το υγρό αναπλήρωσης μου?

Οι εταιρίες υγρών αναπλήρωσης διαθέτουν τα υγρά αναπλήρωσης τους σε διάφορες συγκεντρώσεις νικοτίνης. Συνήθως υπάρχουν διαβαθμίσεις στα υγρά αναπλήρωσης από 0mg/ml έως και 24mg/ml. Το ιδανικό για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να δοκιμάσουν πριν την αγορά κάποιου υγρού αναπλήρωσης τις διάφορες συγκεντρώσεις νικοτίνης για να καταλάβει ποια ταιριάζει στο στμιστικό του προφίλ. Ως γενική εικόνα μπορεί κάποιος να συμβουλευτεί τον παρακάτω πίνακα
• Τα υγρά αναπλήρωσης με 18 mg/ml -24mg/ml νικοτίνης δίνουν την αίσθηση του καπνίσματος κανονικών full flavor δυνατών τσιγάρων.
• Τα υγρά αναπλήρωσης με 9 mg/ml -12mg/ml νικοτίνης δίνουν την αίσθηση του καπνίσματος light τσιγάρων.
• Τα υγρά αναπλήρωσης με 0 mg/ml -6mg/ml νικοτίνης δίνουν την αίσθηση του καπνίσματος ultra light τσιγάρων.

Τι γεύση έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές ατμοποίησης. Υπεύθυνα για τη γεύση που θα έχει το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο είναι τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούμε. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες υγρών αναπλήρωσης και η κάθε μία από αυτές συήθως παρασκευάζουν αρκετά διαφορετικά υγρά. Συνεπώς η γεύση που θα έχουμε στο ηλεκτρονικό μας τσιγάρο εξαρτάται εξολοκλήρου στις γευστικές μας προτιμήσεις. Ως γενικότερες κατηγορίες γεύσεων υγρών αναπλήρωσης είναι:
• Αρώματα τσιγάρου / πούρου
• Αρώματα φρούτων
• Αρώματα γλυκών
Φυσικά υπάρχουν και πολλά υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν πολλά διαφορετικά αρώματα που συνθέτουν πολύπλοκες γεύσεις, και δεν εμπίπτουν μόνο σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Μυρίζει στο χώρο ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να αρωματίσει ελαφρώς τον χώρο αναλόγως και το υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείται από τον χρήστη, αλλά το άρωμα όπως και ο ατμός διαλύεται πολύ γρήγορα στον αέρα.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπουδήποτε και αν βρίσκομαι;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν παράγει καπνό, παρά μόνο ατμό και δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα. Δεν βλάπτει τους γύρω σας άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους εκτός και αν κάποια ειδική σήμανση το απαγορεύει.

Πρέπει να είμαι ενήλικος για να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη δεν επιτρέπεται σε άτομα κάτω των δεκαοκτώ χρονών.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο είμαι έγκυος;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν. Ακόμη δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας χωρίς αρχικά να έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέθοδο διακοπής του καπνίσματος;

Όχι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέσο διακοπής του κανονικού τσιγάρου, αλλά το άτμισμα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι οικονομικότερο ή ακριβότερο από το κανονικό τσιγάρο;

Το κόστος αγοράς μιας συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς ενός πακέτου τσιγάρων. Όμως μετά το κόστος αγοράς, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ φθηνότερη από το κάπνισμα. Το άτμισμα είναι περίπου 4 φορές φθηνότερο από το κάπνισμα και η εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου είναι τεράστια. Η απόσβεση της αγοράς της συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου γίνεται σε ένα (1) περίπου μήνα από την αγορά του, και μετά από αυτό το διάστημα ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου βλέπει ξεκάθαρα τη διαφορά του κόστους και την οικονομία που κάνει με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο πορτοφόλι του.