Το γλωσσάρι του ατμίσματος

A

Αντάπτορας:
Εξάρτημα το οποίο βοηθάει στη συναρμολόγηση εξαρτημάτων με διαφορετικό τύπο σπειρώματος. Δύο τύποι είναι οι πιο συνηθισμένοι.
- 510 -> ego adaptor
- 510 -> 510 adaptor


Ατμοποιητής (atomizer, atty, άτμο, atz κτλ.):
Ο ατμοποιητής είναι το κυριότερο εξάρτημα του η.τ. Είναι το εξάρτημα στο οποίο το υγρό ατμοποιείται και έχουμε την παραγωγή του ατμού.
Ατμοποιητές υπάρχουν πολλών ειδών με διαφορετικές φιλοσοφίες κατασκευής ο καθένας αλλά σε όλους η «καρδιά» είναι σχεδόν ίδια. Η καρδιά του ατμοποιητή είναι μια αντίσταση τυλιγμένη γύρω από ένα φιτίλι ή βαμβάκι. Αυτό το δίδυμο βρίσκεται συνήθως μέσα σε ένα μικρό μεταλλικό ή κεραμικό μπολ που λέγεται και θάλαμος ατμοποίησης. Οι ατμοποιητές ανάλογα χωρίζονται σε εργοστασιακούς και επισκευάσιμους ατμοποιητές.

Η

η.τ. = ηλεκτρονικό τσιγάρο (συντομογραφία)

Κ

κ.τ. = κανονικό τσιγάρο ή κλασικό τσιγάρο (συντομογραφία)

Κονέκτορας (connector):
Το εξάρτημα το οποίο ενώνει ηλεκτρικά κυκλώματα. π.χ. την μπαταρία με τον ατμοποιητή.

M

Μόντα (mod, μοντ, μοντάκι):
Η λέξη "mod" προέρχεται από σύντμηση της λέξης "modification" που σημαίνει "τροποποίηση".
Τα πρώτα mod ηλεκτρονικού τσιγάρου δηλ. οι πρώτες τροποποιήσεις έγιναν από απλούς χρήστες του οι οποίοι δεν ικανοποιούνταν από την αυτονομία της μπαταρίας των εργοστασιακών μοντέλων και έφτιαχναν μόνοι τους μπαταριοθήκες πάνω στις οποίες βίδωναν συνηθισμένους ατμοποιητές γνωστών μοντέλων. Μερικοί ελληνοποίησαν τη λέξη και την έκαναν θηλυκό ουσιαστικό η "μόντα" και με πληθυντικό μάλιστα οι "μόντες".
Πολλά από αυτά τα mod που ήταν απλά μπαταριοθήκες, στην αρχή ήταν μόνο για ιδία χρήση και τις παρουσίαζαν οι δημιουργοί τους στα διάφορα ατμιστικά φόρουμ, αλλά επειδή το ενδιαφέρον των ατμιστών ήταν μεγάλο, άρχισαν να πουλιούνται αρχικά σε μικρούς αριθμούς και αργότερα σε μεγαλύτερους.
Σιγά σιγά άρχισαν και οι βιομηχανίες να μπαίνουν στην αγορά των mod βγάζοντας σε μαζική παραγωγή μπαταριοθήκες διαφόρων ειδών αλλά και φτιάχνοντας μοντέλα.

Μπαταρία:
Υπάρχουν πολλές μπαταρίες πλέον διαθέσιμες στην αγορά. Χωρίζονται κυρίως σε 2 κατηγορίες. Τις απλές μπαταρίες και τις μπαταρίες μεταβλητών βολτ (Variable Voltage). Οι μπαταρίες των η.τ. είναι επαναφορτιζόμενες (rechargeable) και λειτουργούν συνήθως στα 3,7 Volt. Μια μπαταρία των 3,7 Volt σημαίνει ότι πλήρως φορτισμένη μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς τα 4,1 Volt ενώ όταν αρχίζει και αποφορτίζεται μπορεί να πέσει και κάτω από τα 3 V. Οι μπαταρίες μεταβλητών βολτ δίνουν την επιλογή στον χρήστη να αλλάζει κατ επιλογήν του το ρεύμα εξόδου σε ένα εύρος 3,3 V – 4,8 V επιτυγχάνοντας την ατμοποίηση που του ταιριάζει καλύτερα. Οι ηλεκτρονικές πλακέτες των μπαταριών είναι αυτές που μεταβάλλουν τα ονομαστικά volt της μπαταρίας σε υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές βολτ.

N

Νότισμα (topping):
Αν το φιλτράκι μας στεγνώσει (το φυτίλι ή το βαμβάκι) μπορούμε να νοτίσουμε λίγο το "σφουγγαράκι" του φίλτρου με μερικές σταγόνες υγρό.

Π

ΠΓ = Προπυλενογλυκόλη:
Η προπυλενογλυκόλη ή αλλιώς γλυκόλη προπυλενίου που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο , είναι ένα άχρωμο και γλυκό υγρό, με παχιά και κολλώδη υφή. Η προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται στη παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών , είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και φιλική προς το περιβάλλον. Είναι η ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου. Τα υγρά αναπλήρωσης μπορεί να περιέχουν είτε φυτική γλυκερίνη, είτε προπυλενική γλυκόλη είτε και τα δύο αυτά υγρά σε διάφορες αναλογίες. Τα υγρά με διαφορετική σύσταση έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Υγρά με πολύ προπυλενική γλυκόλη τείνουν να έχουν περισσότερο χτύπημα αλλά να παράγουν λιγότερο ατμό.

Σ

Σπείρωμα:
Οι "βόλτες" το "πάσο", τα "αυλάκια", το βίδωμα με το οποίο συναρμολογούνται βιδωτά δύο εξαρτήματα.

Στάξιμο (dripping):
Το στάξιμο ή dripping είναι η μέθοδος του να στάζει κανείς μερικές σταγόνες e-liquid (υγρό) κατευθείαν στον ατμοποιητή. Σε αυτήν την περίπτωση δε μας ενδιαφέρει καν αν το φιλτράκι είναι στεγνό, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει καν απορροφητικό σφουγγαράκι με υγρό μέσα στο φιλτράκι και να χρησιμοποιείται μόνο το επιστόμιο (πιπάκι) άδειο.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται για διαφορετικούς λόγους:
1. Είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη από το να κάθεσαι να γεμίζεις τον ατμοποιητή ειδικά κατά τις δοκιμές διαφορετικών υγρών.
2. Παράγει περισσότερο ατμό από ότι οι υπόλοιποι ατμοποιητές.

Υ

Υγρά (άτμισης):
Τα υγρά άτμισης ή υγρά αναπλήρωσης είναι τα υγρά που τοποθετούμε στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου προς ατμοποίηση. Υπάρχουν πολλά υγρά στην αγορά και αυτά μπορεί να περιέχουν είτε φυτική γλυκερίνη, είτε προπυλενική γλυκόλη είτε και τα δύο αυτά υγρά σε διάφορες αναλογίες. Επίσης τα υγρά αναπλήρωσης διατίθονται με διαφορετικές συγκέντρωσης νικοτίνης. Τα υγρά με μεγαλύτερη συγκέντρωση νικοτίνης δίνουν περισσότερο χτύπημα. Τα υγρά με διαφορετική σύσταση έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Υγρά με πολύ φυτική γλυκερίνη τείνουν να έχουν λιγότερο χτύπημα αλλά να παράγουν περισσότερο ατμό. Οι εταιρίες κάνουν συνεχώς ελέγχους και πιστοποιήσεις στα υγρά αναπλήρωσης που διαθέτουν για να εγγυηθούν την ασφάλεια τους στους χρήστες του η.τ.

Φ

ΦΓ = Φυτική γλυκερίνη:
Είναι ένα διαφανές, άχρωμο, άοσμο, παχύρρευστο και με γλυκιά γεύση υγρό. Η φυτική γλυκερίνη που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο , είναι ένα άχρωμο, γλυκό υγρό, με πολύ παχιά και κολλώδη υφή. Η φυτική γλυκερίνη χρησιμοποιείται στη παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών , είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και φιλική προς το περιβάλλον. Είναι ουσία που βοηθά να διαλύονται οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη βοήθεια της θερμότητας παρέχει τον ατμό που προσομοιάζει τον καπνό του τσιγάρου. Τα υγρά αναπλήρωσης μπορεί να περιέχουν είτε φυτική γλυκερίνη, είτε προπυλενική γλυκόλη είτε και τα δύο αυτά υγρά σε διάφορες αναλογίες. Τα υγρά με διαφορετική σύσταση έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Υγρά με πολύ φυτική γλυκερίνη τείνουν να έχουν λιγότερο χτύπημα αλλά να παράγουν περισσότερο ατμό.

Φυτίλι:
Το μέσον το οποίο τροφοδοτεί με υγρό άτμισης την αντίσταση

Χ

Χτύπημα:
Αναφέρεται και ως kick, hit, "αίσθηση στο λαιμό", "χτύπημα στο λαιμό" ή σκέτο "χτύπημα". Είναι η έκφραση που μας δείχνει πόσο νιώθει κάποιος ατμιστής τον ατμό στο λαιμό του την ώρα που τον εισπνέει. Είναι αυτή η αίσθηση του καπνού στο λαρύγγι μας και ίσως και στους βρόγχους και στους πνεύμονες τη στιγμή που εισπνέουμε τον καπνό στο κ.τ. ή τον ατμό στο η.τ.
Η περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην ένταση του throat hit. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν δοκιμάσουμε το ίδιο υγρό (ίδια γεύση) με διαφορετικές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Μεγαλύτερη συγκέντρωση νικοτίνης σημαίνει και περισσότερο χτύπημα.